Observant la realitat de la Pedagogia Internacional.

martes, 26 de marzo de 2013

El rerefons del calendari acadèmic


En la última sessió de laboratori vam abordar qüestions relatives al disseny del calendari acadèmic del nostre sistema educatiu. Entre elles, vam trobar-nos en la situació d'haver de decidir quines serien les festivitats que marcaria aquest calendari o no, la qual cosa ens va portar a la discussió d'incloure o no les festivitats de caire religiós, donat que havíem acordat el disseny d'un sistema laic.

A partir d'aquí, si decidíem no seguir el calendari acadèmic tal i com estava plantejat actualment, entràvem en conflicte amb el calendari laboral i la conciliació de la vida familiar dels pares i mares amb els dies lectius i festius dels seus fills i filles.
En aquest moment vam prendre consciència del pes de l'església en el calendari que regeix les nostres vides i ens plantejàvem quines alternatives buscar a aquesta realitat. Una de les que vam trobar va ser la de mantenir les dates assenyalades per tal de que les famílies tinguessin menys dificultats per ocupar-se dels seus fills, però canviant el nom d'aquestes festes de tal manera que no es corresponguessin amb el seu origen religiós.

Després d'aquest debat, i cercant informació a Internet sobre aquest tema, he trobat que aquesta mateixa situació ja es va produir fa un parell d'anys a Castella La Manxa, on van decidir que el període de vacances corresponent a la Setmana Santa deixaria de tenir aquest nom per passar a anomenar-se "Descans entre el segon i el tercer trimestre". En fer-se pública aquesta decisió, immediatament van alçar-se diferents veus representatives de l'església catòlica, com associacions de cofradies de Setmana Santa o fins i tot el Partit Popular.

Aquí trobem els titulars que reflexen aquesta situació, extrets del diari El Mundo:

Al meu parer, aquesta és una mostra del poder de l'església catòlica a la nostra realitat, que es reflexa en uns dels aspectes que regulen la vida social de tots els ciutadans i ciutadanes: les festivitats. I, així com jo mateixa i els meus companys ens vam trobar en la dificultat de conciliar el calendari acadèmic amb el calendari laboral i la vida familiar donada la força de l'església en regir aquestes dates, trobem que a nivell real i polític aquest poder és encara més vigent i latent del que imaginem.

Seria possible desvincular el sistema educatiu de la religió? Això, en tot cas, seria efectiu si laboral i socialment ens continuem regint per les dates i festivitats religioses?
Té a veure aquest rerefons aparentment poc important amb alguns aspectes de l'organització escolar o del propi ideari dels centres?


"Con la iglesia hemos topado..."

No hay comentarios:

Publicar un comentario